onsdag 18. november 2015

Ungdomsbokgildet 2015

Skrev et av Linda Askehagen og Anne Gorostuen, Hamar katedralskole

Ungdomsbokgildet 2015 gikk av stabelen i Drammen på Union scene torsdag 15. oktober. Dette er et seminar som setter fokus på ny ungdomslitteratur og er særlig rettet mot lærere og bibliotekansatte. Seminaret blir arrangert av Buskerud fylkesbibliotek. Undertegnede var så heldige at vi kunne delta på dette for første gang, i regi av Hedmark fylkesbibliotek.

Gildet begynte med et innslag med rapduoen Typcul&Emjay som kommer fra Drammen. De fikk i hvert fall salen til å våkne en torsdag morgen! Stig Elvis Furset fra fylkesbiblioteket geleidet oss så igjennom dagen, og begynte med å si litt om tendenser i årets litteratur. Jenter, familien, gjerne med fraværende fedre, og sosiale medier er noe av det som går igjen. Han var også en av de seks litteraturformidlerne som presenterte tilsammen 30 ungdomsbøker.

Disse seks litteraturformidlerne gav oss, på hver sin måte, virkelig lyst til å lese ALLE bøkene. Vi fikk idéer til hvordan vi kan bruke det ute i klasserommene på vår egen skole. Det var virkelig inspirerende å se mangfoldet i hvordan man kan legge opp til bokprat.

Bjarte Bakken fra Foreningen !les sitt foredrag «Stigende spenningstopper og rare karakterer» handlet om Uprisens historie. Han tok for seg hva ungdommen har tilført litteraturmidlingen og den litterære offentligheten gjennom kåringen. Her var det mange fine anmeldelser og underlige terningkast.

Vi fikk med oss hele to forfattermøter denne dagen. Debutanten Neha Naveen snakket om boka si Stupekontroll og prosessen rundt hvordan den ble til. Vi fikk jammen meg lyst til å lese og formidle den også! Sigbjørn Mostue er jo et kjent navn for de aller fleste bibliotekarer. Han vant Uprisen 2015 med «I morgen er alt mørkt. Brages historie». Nå fikk vi bli kjent med oppfølgeren «Marlens historie». Disse dystopiene handler om en parasitt som sprer seg og angriper menneskeheten, også i Norge.  Bøkene tar opp temaer som forelskelse, sjalusi og hva som kan skje hvis verden slik vi kjenner den, skulle bli borte for alltid.

Sigbjørn Mostue på Ungdomsbokgildet 2015. Foto: Linda Askehagen
Men dagens høydepunkt var kanskje elevene fra Gulskogen skole som presenterte 6 ungdomsbøker. De har alle valgfaget LESDET! De var fantastisk flinke med sine ærlige og direkte kommentarer. Her hadde vi alle noe å lære.

Vi mener at Ungdomsbokgildet bør være obligatorisk for alle skolebibliotekarer. Det var en lærerik dag med god inspirasjon og høy nytteverdi. Vi drar gjerne igjen neste år.
Ungdomsbokgildet ble også streamet:




Ingen kommentarer: