mandag 17. juni 2013

Den nye formidlingen - e-bøker i bibliotekene

Sommeridyll. 
Foto: May Britt/fylkesbiblioteket
Thomas Brevik stiller spørsmålet om hvordan formidle e-bøker i bibliotekene i bloggen Blogg og bibliotek. Ett av problemstillingene han tar opp er «Hvor er bibliotekarenes innsats og faglige foredling av disse for offentlige midler innkjøpte digitale ressursene?»

I likhet med Thomas mener jeg at dette er en viktig debatt å ta opp. Formidling er ett av de viktigste arbeidsområdene til bibliotekene og det er jo/kan være et spørsmål om eksistensgrunnlag for bibliotekene også. Hvorfor skal hver kommune bruke penger på en bibliotektjeneste når bibliotekene etter hvert «bare» har digitale ressurser? Da kan jo det hele styres sentralt i fylket (eller eventuelt sentralt for hele landet).

Selv om de fysiske dokumentene kan bli borte (noe som neppe skjer med det første), så mener jeg at vi står igjen med om mulig et enda større behov for formidling av de dokumentene som finnes der ute. Hvordan skal vi hjelpe bibliotekets brukere til å finne fram i «jungelen» av bøker? Her finnes det mange muligheter og det er særlig med formidlingen bibliotekene må finne sitt «eksistensgrunnlag» framover tror jeg.

Hva om bibliotekarene kunne lage anbefalingslister lik det som blir gjort for musikk på Wimp for eksempel? Hva med May Britts topp 10 fantasybøker? Eller Årets ungdomsbøker om kjærlighet 2013 og tilsvarende i 2012 og 2011 osv…, Therese Johaugs topp 10 bøker når en er ute på reise, Hamar biblioteks bokanbefaling for tøffe gutter? Her er det bare fantasien som setter grenser.

Biblioteksystemet som biblioteket har burde (og gjør?) åpne for formidling og videreforedling av samlingen direkte i systemet. Bibliofil (som er det systemet jeg kjenner) har jo det som kalles «krydder» der bibliotekarene kan legge inn mye forskjellig, blant annet trailere til filmer, forsider, beskrivelse av bøkene og antagelig mye mer også (mikromarc har kanskje noe liknende?). Hva om en her kunne legge inn anbefalingslister også, eller andre måter å formidle bøker på direkte i systemet? Det avhenger jo selvfølgelig av hva som er mulig i den tekniske løsningen, men om ikke den tekniske løsningen gir en mulighet til å gjøre dette (enda?) så er det noe en kan og bør ta videre inn i formidlingsblogger/formidlingssider/formidlingsapper.

En-til-en og en-til-mange formidling blir jo også viktigere og viktigere, både i det fysiske biblioteket og gjerne også andre steder. På noen festivaler finner du «festivalbibliotek» for eksempel, bibliotekene kan gjerne ta en større plass utenfor bibliotekets vegger. Fylkesbiblioteket i Hedmark arrangerer «Årets nye skjønnlitteratur»-seminar med Geir Vestad (litteraturkritiker i Hamar Arbeiderblad), er dette noe bibliotekene kunne ha gjort for lånerne sine? Jeg vet i alle fall med meg selv at når Vestad står der og snakker om bøker, så får jeg lyst til å lese mange av dem. Presentasjonen hans blir litt som trailere til filmer, når han snakker bra om bøker så får jeg lyst til å lese dem.

Hva er deres tanker rundt formidling av digitale dokumenter i bibliotek? Gjør biblioteket ditt noe rundt dette allerede?

E-bok løsning for Hedmark? 
En e-bok-løsning for Hedmark er ikke kommet så mye lenger enda, men det vil vi forhåpentligvis få til etter hvert. Dette betyr ikke at bibliotekene i Hedmark ikke kan begynne å formidle e-bøker allerede nå. Bokselskapet.no er utviklet av Det norske språk- og litteraturselskap (NSL) i samarbeid med Henrik Ibsens skrifter (HIS), Universitetet i Oslo, Norsk visearkiv, Ludvig Holbergs Skrifter og Nasjonalbiblioteket. De har opprettet nettstedet for å sikre fremtidige generasjoner tilgang til bevaringsverdig litteratur gjennom et bibliotek av digitaliserte bøker.

Hva om bibliotekene i Hedmark kunne ha satt i gang et formidlingsprosjekt med bokselskap.no allerede nå?

/May Britt

Ingen kommentarer: